Rss

Національно-патріотичне виховання

Патріотизм: реалії сьогодення

Патріот, патріотизм… Ці слова сьогодні на вустах у кожного українця. Патріот – це не той, хто одягає вишиванку на свята, патріотизм – це не жовто-блакитна аватарка у соцмережі. Це –дія, це вчинки, які наближають перемогу в Україні. Кожен тримає свій фронт. Збройні сили України – на передовій, освіта – у тилу.

Війна внесла свої корективи у звичний режим роботи закладів  освіти Сумської міської територіальної громади. Із самого початку бойових дій вони перетворилися на пункти, де містяни мали змогу захиститися під час повітряних тривог, артобстрілів, вуличних боїв. Першими, хто розгорнув роботу із забезпечення укриттів, були  працівники закладів освіти. Саме педагоги організовували цілодобове чергування в закладах, щоб забезпечити можливість більш-менш комфортного перебування в підвалах шкіл, садочків, закладів позашкільної та професійно-технічної освіти; удень і вночі люб’язно дарували людям своє тепло, турботу, лагідне слово.

Приміщення освітніх закладів  стали осередком харчування представників територіальної оборони, прихистком для переселенців, складом для гуманітарної допомоги… Кожен освітянин громади тримав свій фронт: спочатку – на роботі, а дехто  – у лавах ЗСУ. На своєму прикладі педагоги  вчать бути патріотом своєї країни, тому не дивно, що молоді люди-випускники поповнили лави добровольчих батальйонів та боронять нашу державу на передовій.

Відновлення навчання в березні 2022 року була надзвичайно важливою. Повернення до освітнього процесу під час війни потребувало нових рішень щодо відновлення психоемоційного стану педагогів та учнів, залучення школярів до дистанційного навчання, рухової активності. Педагоги громади проявили ініціативу та стали прикладом для інших: вони показали, як можна, навіть за умов воєнного стану, на якісному рівні здійснювати  освітній процес, зацікавити учнів, зняти психологічну напругу. Адже бездіяльність не наблизить перемогу, а прискорить її лише діяльність.

Уся освітянська родина стала великим волонтерським загоном, який підтримує  тероборону та Збройні сили України;  на постійній основі учні, батьки та педагоги допомагають  волонтерським центрам збирати матеріал та плести маскувальні сітки, готувати їжу та формувати сухпайки, донатити для ЗСУ, збирати речі для внутрішньо перемещених осіб та постраждалих із прикордонних територій Сумщини тощо.

Сумська педагогічна спільнота об’єднала зусилля під час комплектування та видачі гуманітарної допомоги, учні старших класів та їхні батьки  – при розвантаженні. Кожен робить, що вміє й  може. Ми тримаємо стрій: освіта працює на своєму фронті, подає приклад для наслідування.

Педагог повинен не тільки навчити учнів основам наук, а й розвинути в них людські якості: чесність, доброту, чуйність. Виховати патріота, гідного громадянина, який любить свою землю, береже природу, шанує історію, спілкується рідною мовою. Саме це є найцінніше в діяльності вчителя – виховати справжню людину! Наказом МОН України від 06.06.2022 №527 затверджені Заходи щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року. Цей документ є дороговказом з виховання громадянина-патріота, формування в школярів почуття патріотизму, безмежної любові до своєї країни, упевненості, що живеш у вільній країні, де поважають права кожного, де найвища цінність – людина.

Вихованню справжнього українця сприяють різні заходи, активними учасниками яких є діти та учнівська молодь Сумської міської територіальної громади: спортивно-військова естафета«Сила, мужність та відвага», обласний онлайн-конкурс «Сильні, спритні та гнучкі», всеукраїнськы марафони «Рух – це здорово» та «Challenge in Active Park», творчі марафони до Дня Української Державності, фото- та відеочеленджі «Діти України малюють мир», «Одягни вишиванку на душу», «Діти Сумщини проти війни», «Потанцюй у вишиванці», флешмобів «Відкриваємо Європу», «Будуємо Україну Надзвичайну». І це не ввесь перелік тих заходів, які виховують громадянина-патріота. Своїми інніціативами педагоги продовжують формувати в підростаючого покоління людські цінності: дружбу, повагу, досконалість та хоробрість!

Освітянська родина всіляко намагається підтримати Збройні сили України. Стрічки закладів освіти в соціальних мережах майорять жовто-блакитним кольором, запущено низку флешмобів, під час яких дітлахи малюють, пишуть листи, виготовляють обереги, співають та танцюють, уселяючи надію та віру в перемогу. Хвилиною мовчання щодень ми вшановуємо тих, хто віддав життя за свободу України, її незалежність.

Освіта – важливий фронт в умовах воєнного часу. Аби впевнено його тримати, педагоги мають виконати особливе завдання – сформувати в дітей бажання відповідати позитивному образу українця.

І нехай у своїх руках освітяни тримають ручку, а не зброю, проте вони – воїни свого фронту!

Слава Україні! Україна ПЕРЕМОЖЕ!